Streef naar vooruitgang, niet naar perfectie

Wanneer begint met afvallen wil je natuurlijk zo snel mogelijk jouw doel behalen. Dan kan het behoorlijk frustrerend zijn als je toch een keer zwicht voor een pakje koekjes en een motivatie dipje krijgt. Dat past immers niet in het “perfecte” plaatje. Maar is dit eigenlijk wel zo erg? Dat je de eindstreep nog niet hebt gehaald en af en toe een stapje terug neemt wil toch niet zeggen dat jij niet iedere dag 100% geeft om je leefstijl te veranderen? Iedere dag boek je een stukje vooruitgang en daar mag je best wel trots op zijn!

Perfectie bestaat niet

Hoe graag je ook dat perfecte lichaam en die perfecte lifestyle wilt, je zult zien dat je dit uiteindelijk niet gaat bereiken. Perfectie bestaat namelijk niet. Door toch naar perfectie te blijven streven kun je jezelf enorm demotiveren . Als je dan bijvoorbeeld toch een keer een koekje neemt, ben je veel sneller geneigd om te denken ‘nu heb ik het verpest’ om vervolgens je motivatie naar een dieptepunt te zien zakken. Streef in plaats daarvan naar vooruitgang: jezelf en je eetgewoontes telkens weer een stap verbeteren, zonder het meteen als een mislukking te zien als het niet perfect gaat. Je kunt fouten beter beschouwen als leermomenten. Ze geven je valkuilen en zwakke punten weer waar je van kunt leren en je door kunt laten inspireren. Het betekent dat je initiatief neemt en bezig bent stappen te zetten. Soms zal je twee stappen vooruit zetten, en soms weer een stap naar achter. Maar uiteindelijk boek je steeds een beetje meer vooruitgang.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Streven naar perfectie heeft er vaak ook mee te maken dat we ons vergelijken met anderen. We zijn al snel geneigd om ons met iemand anders te vergelijken die het in onze ogen “beter doet”. Maar wat is daar eigenlijk het nut van? Er is altijd wel iemand die een strakkere buik, slankere armen en minder gewicht heeft. Maar misschien is diegene ook al veel langer bezig dan jij of boekt hij of zij gewoon net iets sneller progressie door een hele andere leeftijdsfase, een actievere baan of simpelweg door andere genen. Met andere woorden; je kent het verhaal van diegene niet. Jezelf hiermee vergelijken levert alleen maar onzekerheid en frustraties op. Uiteindelijk hebben we allemaal onze plussen en minnen op het gebied van afvallen. Laat de aanpak van een ander je inspireren, niet demotiveren. Het draait uiteindelijk om jouw eigen ontwikkeling, niet die van een ander. Het is dan ook niet de uitdaging om beter te worden dan een ander, maar om een betere versie van jezelf te worden.

Stel realistische doelen

Succesvol afvallen begint altijd bij het stellen van realistische smart-doelen. Perfectie is daar geen van. In plaats daarvan kun je je hoofddoel beter opbreken in kleinere realistische doelen waar je iedere dag naartoe kunt werken en waarvan je de vooruitgang ook goed kunt meten (bijvoorbeeld die broek waar je graag weer in wilt passen). Als je zo’n doel hebt bereikt begin je aan een nieuw realistisch doel, zonder je eerder behaalde doel uit het oog te verliezen. Je zult dan ook merken dat er eigenlijk geen eindstreep bestaat. Het nastreven van een gezonde leefstijl is gewoon een balans zien te vinden in je leef- en eetpatroon. Consistentie is de sleutel tot succes! Het gaat dan ook niet om goed of fout, maar om het constant blijven werken aan de beste versie van jezelf.

Zo kom je iedere dag een stukje dichter bij een gezonde leefstijl. En die vooruitgang is waar het uiteindelijk om gaat!

Ga terug

Contact

Van Heemstraweg 65
6641 AB Beuningen

06 38 51 07 38

web: onyxvoedingscoach.nl
mail: info@onyxvoedingscoach.nl