goede voornemens volhouden - onyx voedingscoach

Zo houdt jij je goede voornemens wél vol!

Goede voornemens. Deze maand kun je er haast niet om heen. Iedereen heeft er wel een paar gemaakt en is nu druk in de weer om hieraan te werken. En aan het begin gaat dat meestal ook hartstikke goed. We zijn gemotiveerd, sporten twee keer per week en eten veel gezonder. Maar wat gebeurt er over een maand, als iedereen uit je omgeving alweer is afgehaakt, je het toch weer te druk krijgt om echt bezig te zijn met die goede voornemens en een afhaalmaaltijd zó verleidelijk wordt. Geen paniek, dit jaar kun jij jouw goede voornemens wél volhouden. Ik vertel je hoe!

Tip 1: Maak je doelen concreet

Een van de grootste valkuilen van goede voornemens is dat ze niet duidelijk genoeg zijn. “Ik wil afvallen” is een mooi voornemen, maar zegt eigenlijk niet zo veel. Je hebt namelijk geen concreet doel om naartoe te werken. “Ik wil 10 kilo afvallen” of zelfs “Ik wil 10 kilo afvallen binnen 3 maanden” zijn veel duidelijkere doelen. Hierdoor wordt je doel ook meetbaar en kun je veel beter bijhouden of je goed op weg bent of nog nét iets beter je best moet doen. Je zult merken dat het volhouden van je goede voornemens hierdoor een stuk beter gaat!

Tip 2: Stel realistische doelen

Goede voornemens zijn mooi, maar zorg er wel voor dat ze ook haalbaar zijn. Een goede voornemen als “Ik ga geen friet eten in 2018” terwijl dit je favoriete eten is, is helaas gedoemd om te falen. De teleurstelling als je dan toch een frietje neemt is hartstikke groot, waardoor je eerder bent geneigd om het op te geven. Wees daarom eerlijk tegen jezelf. Wat is haalbaar? Maar maak het jezelf ook niet té makkelijk en zorg voor voldoende uitdaging!

Tip 3: Maak niet teveel goede voornemens

Het behalen van één goede voornemen is vaak al behoorlijk lastig. Laat staan als je er vijf hebt gemaakt. Door teveel hooi op je vork te nemen vergroot je de kans dat geen enkel voornemen dit jaar gaat lukken. Je wilt te veel verandering in een keer, maar je lichaam kan al die veranderingen helemaal niet aan. Hierdoor val je al snel weer terug in je oude patronen. Houdt het bij 1 of 2 concrete voornemens en ga hier 100% voor. Die andere goede voornemens komen in de loop van het jaar of volgend jaar wel!

Tip 4: Werk stap voor stap aan je goede voornemens.

Als je gekozen hebt voor welke goede voornemens jij nu wilt gaan kan het ook nog eens helpen om deze stap voor stap af te werken. Geef jezelf bijvoorbeeld vier maanden om aan je eerste goede voornemen te werken. Wanneer je het idee hebt dit aardig onder controle te hebben kun je aan je volgende goede voornemen beginnen. Blijf in de tussentijd je eerste goede voornemen ook volhouden. Hierdoor geef je jezelf voldoende tijd om te wennen aan je nieuwe lifestyle.

Tip 5: Maak een plan van aanpak.

Als je bijvoorbeeld het doel “Ik wil dit jaar 20 kilo afvallen” hebt gesteld, is het handig om hier een duidelijk plan van aanpak voor op te stellen. Hoe ga jij ervoor zorgen dat jij dit jaar ook echt slaagt in het volhouden hiervan? Maak concrete plannen, zoals 2 keer per week sporten, minimaal 1 grote wandeling met je hond per week maken, 1 klontje suiker in plaats van 3 of een zoetje in de koffie nemen of alleen nog maar in weekend een glaasje alcohol nemen. Zo’n plan van aanpak geeft je houvast en weerhoudt je ervan om in je oude gewoontes terug te vallen.

Tip 6: Heb geduld met jezelf.

Het schijnt 66 dagen te duren voordat je een goede voornemen hebt omgezet in een nieuwe gewoonte. Grote kans dat januari en februari dus de zwaarste maanden zijn. Laat je hierdoor niet ontmoedigen maar zet door, en heb geduld met jezelf. Geef je lichaam de kans om te wennen aan je goede voornemens. Geef dan ook niet gelijk op als het een keertje misgaat. Dit is volkomen normaal! Leer jezelf te herpakken, zodat je gewoon door kunt gaan waar je bent gebleven. Je zult zien dat het volhouden steeds gemakkelijker gaat. En als alles goed verloopt weet je in maart haast niet meer beter!

Tip 7: Werk samen met iemand anders aan je goede voornemens.

Samen afvallen is niet alleen veel leuker, maar kan je ook helpen je goede voornemens vol te houden. Je kunt elkaar motiveren en steunen als het even iets minder gaat. Ga samen aan de slag met het bedenken en koken van gezonde maaltijden, ga samen sporten en ga samen naar de film als beloning voor jullie harde werk! Ben je onder mijn begeleiding aan het PowerSlimmen? Dan kun je natuurlijk ook altijd bij mij terecht voor tips en motivatie!

Tip 8: Beloon je zelf.

Als jij na twee maanden nog steeds iedere dag aan jouw goede voornemen werkt, mag je jezelf daar best voor belonen. Je bent ontzettend goed bezig! Let er wel op dat je een beloning kiest die je goede voornemen om af te vallen niet in de weg staat. Beloon jezelf dus niet met een patatje oorlog of een reep chocolade, maar koop bijvoorbeeld een leuk tijdschrift, en mooie lipstick , een nieuwe outfit of plan een leuk uitje. Door jezelf af en toe te belonen blijf je gemotiveerd om je goede voornemen ook écht vol te houden!

Ga terug

Contact

Van Heemstraweg 65
6641 AB Beuningen

06 38 51 07 38

web: onyxvoedingscoach.nl
mail: info@onyxvoedingscoach.nl