Hoe gezond is jouw tussendoortje?

We kennen het allemaal wel. Die lekkere trek vlak voor het avondeten of ’s avonds op de bank. Geef jij daar altijd aan toe? En wat neem je dan? Gelukkig bestaan er een heleboel gezonde tussendoortjes die je kunt eten. Maar zijn al die gezonde tussendoortjes wel echt zo gezond? Ik ging op zoek naar 5 tussendoortjes die helaas toch iets minder gezond zijn dan vaak wordt gedacht.

Fruit smoothies

Vooral in de zomer zijn fruit smoothies heerlijk verfrissend. En dat is ook nog eens hartstikke gezond! Of toch niet? Een smoothie heeft zeker voordelen. Het is immers gemaakt van fruit en bevat dus ook veel vezels en vitamines. Maar fruit bevat naast deze gezonde voedingsstoffen ook veel suiker. Omdat in een smoothie al snel meerdere stukken fruit zitten, zit er dus ook al snel teveel suiker in. Houd er rekening mee als je op je lijn let dat er vooral veel calorieën in banaan en mango zitten. Of neem in plaats van een smoothie een stuk van je favoriete fruit. Net zo verfrissend, maar een stuk minder calorieën en suikers. Zijn smoothies toch echt jouw ding? Maak eens een groente smoothie met bijvoorbeeld spinazie, boerenkool, rode biet of andijvie (eventueel gemengd met 1 stuk fruit als je de zoetheid wilt). Het is misschien eventjes wennen, maar je krijgt wel minder suikers binnen.

Gedroogd fruit

Gedroogd fruit wordt vaak als een gezonde snoepvervanger gezien. Gedroogde rozijnen, abrikozen en dadels zijn natuurlijk een stuk gezonder dan snoep. Ze bevatten namelijk veel vezels en vitaminen die in snoepgoed niet zitten. Maar gedroogd fruit bevat nog steeds veel suiker. Houd het dus bij een handje gedroogd fruit om te voorkomen dat je gezonde tussendoortje heel calorierijk wordt. Wil je graag lekker lang vol zitten? Meng dan eens een handjevol gedroogd fruit met magere kwark. Dat vult lekker en compenseert de suikerpiek van het gedroogde fruit.

Noten

Noten bevatten ontzettend veel gezonde voedingsstoffen. Onverzadigde vetten, eiwitten, vezels, vitamines en mineralen: alles zit erin! Maar een handje noten bevat ook al gauw 160 kcal. Probeer dus niet gedachteloos een hele zak noten leeg te eten, maar houd het bij een handje. Hartstikke gezond en goed vullend!

Pure chocolade

Pure chocolade wordt vaak als het gezonde broertje van en melkchocolade gezien. En inderdaad, pure chocolade bevat een stuk minder suiker dan melkchocolade en is bovendien rijk aan vezels en antioxidanten zoals vitamine B, calcium en magnesium. Daarnaast eet je melkchocolade makkelijker weg dan pure chocolade, die toch best heavy is. Daardoor eet je al gauw een hele reep melkchocolade, terwijl je aan een paar blokjes pure chocolade al gauw genoeg hebt. Maar pure chocolade bevat nog steeds best veel calorieën. Een stukje pure chocolade van 25 gram levert je al snel 150 kcal. Je bent dus hartstikke goed bezig als je jouw reep melkchocolade vervangt voor een reep pure chocolade. Maar dan geldt nog steeds: Houd het bij een klein stukje in plaats van een hele reep en geniet daar extra van. Vind je 25 gram toch iets te weinig? Zoek dan eens een lekkere snack van PowerSlim met chocolade. Die hebben al het lekkere van een blokje chocolade en zitten daarnaast bomvol eiwitten en vezels.

Café latte

Hmm heerlijk, een lekker kopje koffie tussendoor of op het werk! Of drink je liever cappuccino, café latte, chai latte of een latte macchiato? Ook hartstikke lekker en je kunt het net als zwarte koffie overal kopen of uit koffieautomaten halen. Maar deze koffie varianten bevatten in tegenstelling tot zwarte koffie wel een stuk meer calorieën. Café latte, chai latte en latte macchiato worden namelijk met een flinke scheut volle melk of met melkpoeder bereid. Vaak worden daar nog extra zoete smaakmakers aan toegevoegd om jouw kopje koffie extra lekker te maken. Hierdoor bevat een café latte al gauw 170 calorieën of meer. Zie het dus vooral als guilty pleasure. Kun je echt niet zonder jouw kopje cappuccino of latte? Koop dan een melk opschuimer en vul die met ongezoete sojamelk, amandelmelk of magere melk. Ook handig om mee te nemen naar je werk!

Er is natuurlijk helemaal niets mis met bovenstaande tussendoortjes. Je bent hartstikke goed bezig met het zoeken naar gezonde snacks en daar horen deze tussendoortjes ook zeker bij! Probeer wel op de hoeveelheden te letten. Zolang je rekening houdt met je dagelijkse calorie inname is er helemaal niets mis met een lekker tussendoortje, of dat nou een stukje chocolade of een smoothie is. Uiteindelijk draait het allemaal om het vinden van de juiste balans. Houd de 80/20 regel altijd in je achterhoofd om de juiste balans te houden.

Ga terug

Contact

Van Heemstraweg 65
6641 AB Beuningen

06 38 51 07 38

web: onyxvoedingscoach.nl
mail: info@onyxvoedingscoach.nl