eetgedrag en je omgeving - Tips Onyx Voedingscoach

De invloed van jouw omgeving op je eetgedrag

Onze eigen motivatie en inzet is natuurlijk ontzettend belangrijk als we willen afvallen. Het begint tenslotte allemaal bij jezelf. Maar ook jouw omgeving kan veel invloed hebben op je eetgedrag en daarmee op jouw afvalproces. Denk er maar eens over na. Hoe vaak drink je “gezellig” een drankje mee, neem je op aandringen van iemand anders nog een extra portie of neem je twee keer zoveel toetjes op vakantie (gewoon omdat het kan)? Weet je niet hoe je het beste met zulke situaties om kunt gaan? Als voedingscoach heb ik daar enkele tips voor!

Durf nee te zeggen

Als je succesvol wilt afvallen is het belangrijk om nee te durven zeggen. Waarschijnlijk zul je vaker in een situatie terechtkomen waarin iemand je een stukje taart, een glas wijn of iets anders lekkers aanbied of er zelfs op aandringt. Zeker op verjaardag en andere feestelijke gelegenheden waar veel vrienden en familie bij zijn kan het erg verleidelijk zijn om overal ja op te zeggen. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee op z’n tijd maar toch zul je dit soms ook moeten afslaan, bijvoorbeeld als je die dag al iets lekkers hebt genomen. Denk aan de 80/20 regel, houd je doel voor ogen en maak bewuste keuzes. Maak van tevoren bijvoorbeeld een plan voor jezelf. Weet je dat er op het feest waar je naartoe gaat taart, wijn en snacks zijn? Spreek dan van tevoren met jezelf af wat je wel en niet neemt. Ga bijvoorbeeld voor 1 stuk taart en 1 glaasje wijn en sla de rest af. Je hoeft jezelf dan niet alles te ontzeggen, maar je gaat ook zeker niet overboord.

Trek je niets aan van anderen

Niet iedereen zal begrip hebben voor de keuzes die je maakt. Zo kan het bijvoorbeeld best voorkomen dat je scheef wordt aangekeken als je nee zegt tegen een stukje taart. Laat je hierdoor niet gek maken! Leg rustig uit waarom je nee zegt en trek je verder niets aan van scheve blikken of vervelende opmerkingen. Dit zegt namelijk meer over hun dan over jou. Want wat kan het hun eigenlijk schelen? Andere mensen kennen jouw verhaal niet en weten dus vaak ook niet waarom jij hebt besloten om af te vallen. Door jou toch over te willen halen tonen zij hier geen respect voor en zijn zij eigenlijk saboteurs in jouw weg naar een gezondere lifestyle. En dat vaak alleen maar omdat ze zelf meer willen eten. Laat je hierdoor niet tegenhouden. Jij weet waar je het voor doet en dat telt!

Probeer geen situaties te vermijden

Sommige situaties maken het lastiger om je aan je nieuwe leefstijl te houden dan anderen. Vooral op vakantie, tijdens het uit eten of op een feest kan het soms behoorlijk lastig zijn om je gezonde eetpatroon aan te houden. Deze situaties vallen namelijk buiten je dagelijkse ritme. Veel mensen die aan het afvallen zijn proberen deze situaties daarom zo veel mogelijk te vermijden. Dat is zonde! Niet alleen mis je hierdoor heel veel leuke dingen, het weerhoud je er ook van om echt een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Bovengenoemde situaties kun je namelijk niet voor altijd blijven vermijden. Daarom kun je beter leren hoe je in deze situaties omgaat met eten en drinken en daarbij je leefstijl niet uit het oog te verliezen. Vraag jezelf eens af of je echt een herinnering maakt tijdens het eten, of dat je gewoon eet om het eten. Die zak chips voor de tv is echt geen herinnering, maar een avond uiteten met je vrienden of familie wel. Geniet dan ook van die herinnering en proef bewust wat je eet en hoe lekker je het vindt! Beetje bij beetje leer je steeds betere keuzes te maken terwijl je geniet van al die leuke dagen en activiteiten.

Maak bewuste keuzes

Door de dag heen worden we voortdurend blootgesteld aan lekker eten. De vele keuzes in de supermarkt, een collega die trakteert op het werk, de snackbar om de hoek en ga zo maar door… overal kun je lekker eten en drinken! Maar dat er overal zoveel keuze is betekent niet dat je dit ook allemaal moet nemen. Neem bijvoorbeeld alleen wat je heel lekker vindt en laat de rest staan. Of vergelijk het aantal calorieën tussen twee producten en baseer daar je keuze op. Zo maak je bewuste keuzes voor een gezonde lifestyle!

Ik heb natuurlijk nog veel meer over het veranderen van jouw lifestyle. Heb je een extra steuntje in je rug nodig en ben je benieuwd waar ik jou nog meer bij kan helpen tijdens het afvallen? Laten we kennismaken in een gesprek! Dan ben je voor de feestdagen al helemaal in shape!

 

Ga terug

Contact

Van Heemstraweg 65
6641 AB Beuningen

06 38 51 07 38

web: onyxvoedingscoach.nl
mail: info@onyxvoedingscoach.nl