mindfull eten - Onyx Voedingscoach

Mindfull eten

“Eet niet alles wat je ziet, maar zie alles wat je eet”

Eten doen we meestal op de automatische piloot, vaak voor de televisie, achter de laptop of tijdens een andere bezigheid. Daardoor missen we helaas een heleboel over en rondom ons eten. Niet alleen staan we er nauwelijks bij stil of we het eten echt lekker vinden, we eten vaak ook teveel omdat we niet doorhebben wanneer ons lichaam genoeg heeft gehad.

Het tegenovergestelde hiervan wordt mindfull eten genoemd. Mindfull eten betekent dat je bewust stilstaat bij wat je eet, hoeveel je eet en waarom je eet. Door mindfull te eten genieten we niet alleen veel meer van ons eten, maar eten we ook een stuk minder zonder een hongergevoel te behouden. En dit kan je enorm helpen bij het afvallen en het behalen van jouw doelen! Je eet nu namelijk kleinere porties en kiest veel bewuster voor gezonde voeding. Bij alles wat je eet leer je na te denken over de hoeveelheid die je neemt en waarom je het neemt. Hierdoor zal je leren bewuster te kiezen voor minder ongezonde opties. Het doet namelijk niets voor je lichaam en als je dat beseft zul je het ook minder of niet meer eten.

Klinkt makkelijk, toch? Mindfull eten blijkt helaas vaak een stuk moeilijker te zijn dan het klinkt. Tegenwoordig bestaan er zelfs cursussen waarin je dit kunt leren. Gelukkig kun je dit ook thuis heel goed oefenen. Om je hier bij te helpen heb ik een aantal tips voor je:

    • Eet langzamer. Schrok je eten niet naar binnen maar probeer eens langzamer te eten. Neem bijvoorbeeld kleinere hapjes en wacht langer met het nemen van een nieuwe hap. Aan het begin zal dit waarschijnlijk veel geduld van je vragen, maar hier wordt je steeds beter in! Door langzamer te eten raakt je lichaam sneller verzadigd. Je zit dus sneller vol, waardoor je minder eet en dus gemakkelijker afvalt. Probeer eens met kleiner bestek en van een kleiner bord te eten. Leg je bestek af en toe weg, ga even achterover in je stoel zitten en neem de tijd om van je eten te genieten.
    • Beter kauwen: Door goed te kauwen voeg je via je speeksel de nodige enzymen toe aan het eten zodat de voedingsstoffen optimaal in je lichaam kunnen worden opgenomen. Je lichaam raakt hierdoor sneller verzadigd, waardoor je dus ook weer minder eet. Het beste is om 20 tot 30 keer te kauwen op een hap. Dit is best veel, maar dit kun je leren. Probeer iedere keer iets langer te kauwen en bouw dit op totdat je na een aantal dagen de 20-30 keer bereikt. Wees niet gefrustreerd als het niet lukt, als je een beetje in de buurt komt is dit al hartstikke goed!
    • Stop wanneer je geen honger meer hebt. Doordat we vaak met andere dingen bezig zijn tijdens het eten letten we er nauwelijks op wanneer we genoeg gegeten hebben. We eten maar door, met het gevolg dat we meer eten dan ons lichaam nodig heeft. Door bewust te letten op de hoeveelheid die je eet en te luisteren naar je lichaam kun je dit voorkomen. Hierdoor zal afvallen ook steeds makkelijker gaan! Stop met eten als je 80% vol zit. Na een halfuur komt namelijk pas het hersensignaal door dat je écht vol zit. Als je eet todat je gevoelsmatig 100% vol zit, zul je na een halfuur dus té vol zitten. Zonde!
    • Vind je het eten echt lekker? Sta jij er wel eens bij stil of je het eten écht lekker vind, of eet je vooral omdat je moet eten? Als je bewuster over de smaak van je eten nadenkt zul je er ook veel meer van kunnen genieten. Je waardeert een lekkere maaltijd nu immers veel meer dan je normaal doet. Geef je eten een cijfer van 1 t/m 10. Is het cijfer onder 8? Laat het staan, zonde van de calorieën! Ga voor de 8, 9 en 10 en geniet daar extra van. Ook afvallen wordt hierdoor makkelijker. Als je je ervan bewust bent dat je het eten niet zo lekker vindt, kun je namelijk gemakkelijker eten laten staan wanneer je genoeg hebt gehad. En als je het eten juist wel heel erg lekker vindt, geniet er dan ook echt van. Enjoy the moment!

Probeer deze tips eens uit tijdens het eten. Aan het begin is het misschien nog lastig, maar oefening baart kunst. En als je het eenmaal onder de knie hebt kun je er enorm van profiteren!

Ga terug

Contact

Van Heemstraweg 65
6641 AB Beuningen

06 38 51 07 38

web: onyxvoedingscoach.nl
mail: info@onyxvoedingscoach.nl