Terugval is oké

Als je net bent gestart met afvallen ga je vaak als een speer. Je vindt het leuk en je verliest snel gewicht. Maar na een tijdje kan het best zo zijn dat je even een zwak moment hebt, dat je de regie over jezelf gewoon even kwijt bent. Na een succesvolle eerste lijnpoging kom je toch weer aan in gewicht. Dat is balen, maar het is niet erg. En het is al helemaal niets om je voor te schamen. Een zwak moment betekent gewoonweg dat je terugvalt in je oude gewoonte. Die gewoonte heb je waarschijnlijk jarenlang gehad, dus het is ook niet zo gek dat je lichaam soms weer terugverlangt naar die gewoonte. Maar het is wel belangrijk dat je de regie over jezelf weer terugpakt. Zo vervang je die slechte gewoonte stapje voor stapje voor een goede gewoonte en kom je uiteindelijk uit bij een gezonde lifestyle.

Vergelijk afvallen maar eens met een relatie. Er zullen hele goede, maar helaas ook wat mindere momenten zijn. Geef je jouw liefde gelijk op bij een kleine tegenslag? Nee, want het is het waard om er tijd en moeite in te steken. Je krijgt er zoveel moois voor terug! Net als in een relatie zul je ook tijdens het afvallen te maken krijgen met situaties waardoor je de draad even kwijt kunt raken en het afvallen even minder gaat. Op deze situaties heb je niet altijd invloed, maar op de wijze hoe je hiermee omgaat wel. Dat is namelijk een keuze. Dus hoe zorg je ervoor dat jij je weer kunt herpakken na een terugval?

Erken je terugval

Toegegeven, een terugval is best wel balen. Je hebt hard gewerkt aan je nieuwe shape en nu ben je toch niet waar je eigenlijk wilde zijn. Maar bedenk je ook dat een terugval tijdelijk kan zijn. Maar dan moet je er wel iets aan doen! Dat kan alleen als je ook daadwerkelijk erkent dat het even iets minder gaat en je jezelf wilt herpakken. Als je dat niet doet blijf je in je slechte gewoontes hangen. En als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Voor een slank en fit lichaam zul je dus actie moeten ondernemen!

Schaam je niet

Veel mensen schamen zich voor een terugval tijdens het afvallen. Een aantal weken geleden kreeg je nog zoveel complimentjes over je uiterlijk, nu wil je het liefst niet naar die ene verjaardag omdat je bang bent voor negatieve reacties van anderen. Laat dat een wake up call zijn! Je voelde je heel erg goed over jezelf toen je zo was afgevallen en dat wil je graag zo houden. Dan zul je je moeten herpakken! Maar hoe doe je dat?

Maak een plan

Het belangrijkste aan een terugval is dat je ervan leert en dat je je valkuilen leert herkennen. Dan weet je ook hoe je hier het beste mee om kunt gaan! Schrijf voor jezelf op wat er moet veranderen om weer uit die terugval te komen en hoe je het de volgende keer anders kunt doen aan de hand van smart doelen. Smart doelen zijn specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Bijvoorbeeld: Mijn doel is om op 1 oktober 10 kilo te zijn afgevallen door 5 keer per week minimaal 30 minuten te trainen en iedere dag 2 liter water te drinken. Daarnaast zal ik geen fastfoods meer eten. Nu je een doel hebt, moet je zorgen dat je het bereikt. Schrijf iedere stap die nodig is om je doel te bereiken op. Door deze stappen op te schrijven kun je precies zien wat je moet doen om te zorgen dat je je doel bereikt. Het is nu een kwestie van je stappenplan volgen en je zult je smart doel ook echt bereiken.
Probeer daarnaast al je eten bij te houden. Vaak krijgen we onbewust veel meer calorieën binnen dan we denken. Een koekje bij de koffie, een glaasje wijn op het terras en volle melk in de latte macchiato; het hoort allemaal bij je dagelijkse calorie inname. Als je dit bijhoudt (bijvoorbeeld met de app My Fitness Pal) krijg je meer inzicht in wat je doet, herken je je valkuilen beter en kun je gerichter actie ondernemen.

Geen smoesjes meer

Als het even iets minder gaat zijn we geneigd om snel in excuses te denken. De grootste saboteur ben je namelijk zelf. Je werkt lange dagen, je bent moe, je hebt geen tijd, je durft geen nee te zeggen… er zijn ontzettend veel dingen te bedenken waarom het even wat minder zou gaan. Maar uiteindelijk heb jij altijd de keuze hoe je hiermee omgaat. Als je lange dagen werkt kun je eten voor meerdere dagen bereiden, zodat er altijd een gezonde maaltijd op je staat te wachten als je thuis komt. Als je moe bent kun je beter naar bed gaan. Werk je lange dagen? Bereid dan eten voor meerdere dagen voor. Ben je boos of verdrietig? Zoek dan een gesprekspartner om je emoties te ventileren. Hoe dan ook, die reep chocolade lost je “probleem” echt niet op.
Als je het idee hebt dat je trek hebt kun je ook een groot glas water drinken. Trek duurt slechts 15 minuten en geeft dezelfde signalen af aan je lichaam als dost. Door je trek te stillen met een glas water voorkom je dus dat je onnodig gaat snaaien!

Vraag hulp

Lukt het je niet zelf om uit je terugval te komen? Vraag dan hulp van mij, Onyx Voedingscoach! Ik herken valkuilen die jij misschien niet ziet en ik kan je motiveren om weer voor je doel te gaan. Om hulp vragen is geen teken van zwakte, het laat juist zien dat je er echt voor wilt gaan en niet zomaar opgeeft. Dat is juist ontzettend sterk!

Je lifestyle veranderen en je nieuwe lifestyle consequent aanhouden is een proces van vallen en opstaan. Soms zelfs letterlijk. Dat is niet erg, het hoort er zelfs gewoon bij. Het gaat erom hoe je hiermee omgaat, en dat is dus herpakken. Take a deep breath en start again. Uiteindelijk draait het allemaal om consistentie. Want om succesvol en langdurig af te vallen zal je leefstijl echt moeten veranderen. Dat doe je niet van vandaag op morgen, maar dit is een proces. Daar werk je stapje voor stapje naartoe, totdat je de balans hebt bereikt. Kun jij wel wat hulp hierbij gebruiken? Ik help je graag! 

Ga terug

Contact

Van Heemstraweg 65
6641 AB Beuningen

06 38 51 07 38

web: onyxvoedingscoach.nl
mail: info@onyxvoedingscoach.nl