Saboteurs afvallen - Onyx Voedingscoach

Saboteurs

Beginnen met afvallen is vaak een grote stap. Soms gaan er enkele dagen, weken of zelf maanden voorbij voordat je er écht voor gaat. Als je deze stap dan eindelijk hebt gezet, mag je daar best even trots op zijn. In het begin ga je er helemaal voor en boek je snel vooruitgang. Maar na een tijdje ontstaat er weerstand. Weerstand van anderen om je heen, maar ook vanuit je zelf. Hoe ga je daar mee om? En hoe zorg je ervoor dat jij je niet laat tegenhouden door deze weerstand? Je leest het in deze blog!

De saboteurs om je heen

Als je succesvol en langdurig wilt afvallen betekent dit dat jouw leefstijl toe is aan een hevige verandering. Ineens ben je veel meer bezig met gezond eten en sporten en je zegt vaker nee dan ja tegen een stukje staart. Een grote omslag voor jou, maar ook voor anderen om je heen. Want wat als je partner liever samen op de bank zit in plaats van naar de sportschool te gaan en collega’s speciaal voor jou je lievelingstaart hebben gebakken? Ook voor deze mensen is jouw nieuwe leefstijl vaak een omslag. In de meeste gevallen is het voor hen even wennen, maar soms blijven vervelende opmerkingen aan de orde van de dag. Eet je nou alweer konijnenvoer? Waarom dieet je, je bent toch hartstikke slank? Drink je niet meer? Goh, doe gezellig mee! Het is belangrijk om je niet te laten leiden door de vervelende opmerkingen van je partner, vrienden, collega’s of familie. Wanneer je namelijk teveel aandacht aan deze saboteurs om je heen besteedt zul je merken dat afvallen steeds ongemakkelijker voor jou wordt, totdat je er uiteindelijk toch maar mee stopt.

Wat kun je doen tegen saboteurs om je heen?

  • Leg uit wat en waarom je bepaalde dingen wel of juist niet doet. Je zult zien dat veel mensen jouw keuzes nu veel beter begrijpen en kunnen accepteren.
  • Ga niet in discussie met mensen die jouw keuzes niet kunnen accepteren. Dit kost jou alleen maar energie. En die energie kun je beter besteden aan het behalen van jouw doelen.
  • Accepteer het feit dat er altijd saboteurs om je heen zullen zijn. Helaas kun je niet iedereen tevreden stellen. Hoe eerder je dit accepteert des te minder last zul je ervan hebben.
  • Misschien wel de belangrijkste tip: houdt jouw doelen altijd voor ogen. Zij zijn de beste motivatie om door te gaan met je nieuwe leefstijl!

De saboteur in jezelf

Wanneer je dan eindelijk weet om te gaan met al deze saboteurs om je heen is het grootste gevaar echter niet verdwenen. Het grootste gevaar voor het behalen van jouw doelen ben je namelijk zelf. Vaak twijfelen we aan onszelf, waardoor de motivatie om door te zetten dreigt te verdwijnen. Succesvol afvallen is soms zwaar, ook voor je geest. Regelmatig zul je geconfronteerd worden met de saboteur in jezelf. Het zijn juist deze momenten die laten zien hoe gedreven en sterk jij bent.

Wat kun je doen tegen de saboteur in jezelf?

Ga eens bij jezelf na waar de weerstand vandaan komt.

  • Ben je moe? Ga slapen in plaats van te snaaien op de bank.
  •  Ben je verdrietig? Bel iemand op of spreek met iemand af. Je kunt je zorgen beter van je af praten dan ze proberen weg te eten.
  • Ben je verveeld of ongesteld? Zorg voor voldoende afleiding! Bijvoorbeeld met klusjes in huis die zijn blijven liggen, ga een stukje wandelen of ga sporten. Na 10 tot 15 minuten neemt de lekkere trek namelijk alweer af! Of drink een glas water als je trek hebt. Dorst geeft namelijk hetzelfde signaal af als trek. Op deze manier kun je heel wat calorieën besparen. Vaak gaat het erom dat je het zeurende kleine kind uit je zelf moet halen en net als bij kinderen niet moet toegeven maar juist afleiding moet zoeken!

Durf voor je doelen te gaan:

  • Wees niet bang om uit je comfort-zonde te stappen. Het veranderen van je leefstijl gaat vaak gepaard met een hoop nieuwe dingen op het gebied van eten en sport. Logisch, want de bekende weg bracht jou niet naar het gewenste resultaat. Wees daarom ook niet bang voor verandering. Het zal je uiteindelijk een stuk dichter bij je doelen brengen!
  • Ook nu geldt: houdt je doelen voor ogen en heb 100% vertrouwen in jezelf. Je zult verstelt staan hoeveel power je in je hebt! Als je niet in jezelf gelooft, wie dan wel? De weerstand zal hierdoor alleen maar groter worden, waardoor je je doelen veel moeilijk zult behalen. Succesvol afvallen begint bij jezelf. Je bent namelijk niet alleen je grootste saboteur maar vooral ook je grootste motivator. Aan jou de keuze!

Heb je nog steeds moeite met al deze saboteurs? Neem contact met mij op! Als voedingscoach kan ik je helpen hiermee om te gaan.

Neem contact op

Ga terug

Contact

Van Heemstraweg 65
6641 AB Beuningen

06 38 51 07 38

web: onyxvoedingscoach.nl
mail: info@onyxvoedingscoach.nl