5 fabels over afvallen en gezond eten (deel 2)

1. Je kunt lichaamsvet omzetten in spieren

Veel mensen die beginnen met afvallen hopen hun lichaamsvet om te kunnen zetten in spieren. Maar het stofje dat nodig is voor de creatie van spieren, stikstof, zit helemaal niet in lichaamsvet. Vet en spieren zijn dus iets heel anders. Het is dan ook onmogelijk om je lichaamsvet in spieren om te zetten. Dat is vergelijkbaar met een bruine boterham omtoveren in een koekje. Door je spieren tijdens het afvallen wel te trainen, zullen deze naar verloop van tijd wel zichtbaar worden als je vet verliest. Probeer bijvoorbeeld eens krachttraining! De spieren die je hierdoor opbouwt zorgt ervoor dat je lichaam strakker wordt, je mooie vormen krijgt en je meer kunt eten (spieren verbruiken meer calorieën dan vetmassa). Is trainen in een sportschool niets voor jou? Op internet kun je heel veel filmpjes vinden van oefeningen met je eigen lichaamsgewicht. Zo hoef je de deur niet uit en word je toch mooi strak. Ik kan je hier nog meer over vertellen! Spieren wegen wel zwaarder dan vet, waardoor je als je net begint met sporten, soms iets zwaarder kunt gaan wegen. Je lijf kan misschien ook nog eens vocht vasthouden door spierpijn. Schrik hier niet van, maar kijk in de spiegel naar hoe je lichaam steeds mooiere vormen krijgt. Of neem een meetlint om te meten hoeveel centimeters je daadwerkelijk kwijt bent! Maak ook elke maand foto’s om je voortgang te bekijken. Dit is aan het begin misschien best confronterend, maar ook heel motiverend als je jouw lichaam steeds strakker ziet worden!

2. Van teveel zout krijg je overgewicht

Er wordt vaak gezegd dat het eten van teveel zout leidt to overgewicht. Dit is een fabel. Zout zorgt er wel voor dat je meer vocht vasthoudt, waardoor je ook zwaarder wordt. Het kan dus zomaar voorkomen dat de weegschaal ineens een kilootje meer aangeeft na het eten van een maaltijd met veel zout. De dagen daarna zul je hier waarschijnlijk niets meer van terugzien. Daarnaast kan teveel zout je bloeddruk verhogen, waardoor de kans op hart- en vaatziekten en nierproblemen kan toenemen. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout is 6 gram per dag. Vaak eten we echter meer dan 9 gram zout per dag. Dat doen we onopgemerkt, doordat zout verstopt zit in pizza en kant & klaar maaltijden. Zout heb je nodig maar teveel zout is dus zeker niet gezond voor je. Maar je vetpercentage neemt hierdoor zeker niet toe.

3. Heel weinig calorieën eten is het beste als je wilt afvallen

Veel mensen die starten met afvallen proberen zo veel mogelijk calorieën te schrappen, in de hoop hierdoor snel af te vallen. De meeste crashdiëten zijn ook op dit principe gebouwd. Hoewel veel bedrijven, merken en bedenkers van deze crashdiëten beweren dat je hierdoor succesvol werkt, is dit zeker niet waar. Als je stopt met het crashdieet kom je de verloren kilo’s namelijk net zo hard weer aan als je je eetpatroon niet aanpast. Als je zo lang niets mocht, is de kans namelijk heel groot dat je extra veel gaat eten als dat wel weer “mag”. Je hormonen raken door een crashdiëet ook behoorlijk in de war, waardoor je nog meer cravings krijgt en teveel eet. Heel weinig calorieën eten werkt dus alleen op kort termijn. Het levert verder weinig op, omdat je er niets van leert. Om succesvol af te vallen moet je lifestyle juist veranderen. En dat is waar ik mij in mijn begeleiding op richt. Naast mijn begeleiding leer je bij PowerSlim niet minder maar juist anders te eten, waardoor je slanker wordt, een gebalanceerd voedingspatroon ontwikkelt en een echte lifestyle verandering ondergaat. Als je jouw doel hebt behaalt is er ook zeker ruimte om een keer uit je dak te gaan en iets lekkers te nemen. Ik heb je namelijk geleerd hoe je balans in je eetpatroon houdt en je weet dat consistentie de belangrijkste sleutel tot succes is! Als voedingscoach kan ik jou hier dus alles over vertellen!

4. Je wordt dik van producten waarin veel vet zit

Veel mensen denken dat je van vet dik wordt en dat je producten die veel vetten bevatten beter kunt vermijden. Ook dit is een fabel. Een gezond eetpatroon bestaat uit de juiste verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vet. Een gram vet bevat echter wel meer calorieën dan 1 gram koolhydraten of eiwitten. Koolhydraten en eiwitten bevatten 4 kcal per gram, terwijl 1 gram vet 9 kcal bevat. Door producten die veel vetten bevatten te eten kom je dus sneller in een calorieoverschot terecht, waardoor je niet zult afvallen. Denk bijvoorbeeld aan die cake met amandelmeel van vorige week. Toch zijn gezonde vetten, zoals die uit noten, vis, eieren en avocado’s, heel belangrijk voor je lichaam. Vetten hebben onder andere een positief effect op de functionaliteit van je hersenen, je hormonen en op je huid. Vetzuren verminderen bovendien de kans op hart- en vaatziekten. Een vetarm dieet heeft dus geen zin, maar probeer wel een beetje op de juiste porties te letten! Heb je hier nog moeite mee? Dan is PowerSlim misschien wel iets voor jou. Bij PowerSlim blijf je namelijk gewoon vetten eten, maar wel in de juiste hoeveelheden voor jouw doelstelling.

5. Verse sap is een betere keuze dan frisdrank

Er wordt vaak gedacht dat het drinken van fruitsap gezonder is dan het drinken van, bijvoorbeeld, een glas cola. Qua vitamines (vooral vitamine C) is dat ook zeker waar, maar qua suikers niet. In een glas sinaasappelsap zitten zo’n 7 klontjes suiker. Dat is nagenoeg gelijk aan een glas cola. Om een glas sinaasappelsap te persen heb je bovendien al gauw 3 sinaasappels nodig. Hierdoor krijg je naast de suikers vaak ook nog onopgemerkt meer calorieën binnen dan je waarschijnlijk denkt. Een sinaasappel bevat zo’n 60 kcal, terwijl in een klein glas sinaasappelsap al gauw 100 kcal zitten. Daar komt nog eens bij dat de vezels in de sinaasappel grotendeels verloren gaan als je er sap van perst. Het maakt daarbij niet uit of je perst met een gewone pers of een slowjuicer. Als je zin hebt in een verfrissend tussendoortje kun je dus beter een stuk fruit nemen dan sap te persen. Hierdoor zit je langer vol en krijg je minder suikers binnen. Sap is qua vitamines dus gezonder dan frisdrank, maar drink het nog steeds als traktatie. Wil je de allerbeste keuze maken? Drink dan gewoon water. Maak het water lekker met een stukje komkommer, meloen, citroen of munt om er een lekker smaakje aan te geven!

Ga terug

Contact

Van Heemstraweg 65
6641 AB Beuningen

06 38 51 07 38

web: onyxvoedingscoach.nl
mail: info@onyxvoedingscoach.nl