Fabels over afvallen en gezond eten - Onyx Voedingscoach

5 Fabels over afvallen en gezond eten

Het internet staat vol met nuttige tips over gezond eten en afvallen, maar helaas kom je er ook de nodige fabels tegen. Weet jij het kaf van het koren te scheiden? Door vast te houden aan fabels zou het zomaar kunnen dat het afvallen minder snel gaat dan verwacht. Om deze misverstanden de wereld uit te helpen en jou goed op weg te helpen, heb ik 5 vaak voorbijkomende fabels over afvallen en gezond eten voor je op een rijtje gezet.

1. Je kunt plaatselijk vet verbranden

Ken je dat: Je bent tevreden met het grootste deel van je lichaam, maar dat ene hoopje vet op je buik, je heupen of je bovenbenen wil maar niet verdwijnen? Veel mensen willen graag plaatselijk vet verbranden op deze “probleemzones”. Helaas is het een fabel dat dit kan. Als je vet verbrandt door een calorietekort te creëren, bepaalt je lichaam namelijk zelf op welke plekken van je lichaam dat gebeurd. Je hebt hier dus helaas geen invloed op. Je lichaam zorgt wel dat dit enigszins evenredig gebeurt, zodat je verhoudingen gebalanceerd blijven. Maar het trainen van je spieren op je probleemzone zorgt er wel voor dat je er strakker uitziet. Krachttraining geeft je figuur namelijk mooie vormen waardoor je slanker lijkt. Schrik niet als de weegschaal hierdoor ineens iets meer gewicht aangeeft. Spieren wegen namelijk zwaarder dan vet. Vooral als je pas bent begonnen met sporten kan het zo zijn dat je hierdoor, en door het vasthouden van vocht door spierpijn, ineens toch iets zwaarder bent. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan! Je lichaam oogt nu namelijk wel mooier. Je kunt beter meten met een meetlint om te meten hoeveel centimeter je al kwijt bent, dan alleen maar naar je gewicht te kijken.

2. Na 20.00 uur eten is slecht voor de lijn

Grote kans dat je wel eens gehoord of gelezen hebt dat ‘s avonds na 8 uur slecht voor je is, omdat je lichaam dit eten als vet opslaat. Dit is echter een fabel. Je lichaam verwerkt calorieën op ieder moment van de dag hetzelfde. Wat wel belangrijk is dat het aantal calorieën dat je aan het einde van de dag binnen hebt gekregen gelijk staat aan je doelstelling. Als je ‘s avonds dus nog 300 calorieën mist kun je die gerust nemen! Heb je jouw caloriedoel van die dag al bereikt? Dan is ‘s avonds laat nog iets eten inderdaad niet zo goed voor je lijn. Heb jij altijd honger na 20.00 uur? Kijk dan eens goed naar hoe je maaltijden over de dag zijn verdeeld. Misschien eet jij wel altijd te weinig overdag, waardoor je in de avond veel trek krijgt. Probeer je eetpatroon daarnaar aan te passen, zodat je maaltijden evenredig over de dag zijn verdeeld. Hierdoor voorkom je dat je in de avond cravings krijgt, en daardoor maar niet afvalt.

3. Koolhydraten zijn slecht voor je

Koolhydraten zijn steeds vaker het zwarte schaap als het gaat om afvallen. Want van koolhydraten wordt je dik, wordt vaak gezegt. Van Koolhydraten wordt je echter alleen dik als je boven je caloriebehoefte eet, net als van ieder ander voedingsmiddel. Wel is het zo dat je beter koolhydraten uit groenten, fruit of volkoren producten kunt eten (bijvoorbeeld brood en pasta) dan snelle koolhydraten in onder andere chips en koekjes. De snelle koolhydraten in chips en koekjes bevatten namelijk veel geraffineerde suikers en weinig vezels. Hierin zitten veel minder voedingsstoffen en je zit er minder lang van vol, waardoor de kans bestaat dat je er meer van eet dan je nodig hebt. Om succesvol af te vallen hoef je koolhydraten dus zeker niet volledig te schrappen. Probeer als je begint met afvallen eens goed te kijken naar je calorie- en koolhydraat inname en hou het eens bij via een dagboekje of een app, zoals MyFitnessPal. Zo kom je erachter wat jouw valkuilen zijn en waar je dagelijks een paar koolhydraten kunt besparen.

4. Gebak van amandel- of kokosmeel is slanker dan “gewoon” gebak

Veel zogenaamd gezonde baksels worden bereid met amandelmeel, of kokosmeel, omdat dit slanker zou zijn dan gebak dat met “gewoon” tarwemeel wordt bereid. Helaas is dit een fabel. Natuurlijk kun je met een gluten intolerantie of coeliakie niet anders, maar als je hier geen last van hebt heeft het eten van amandel- of kokosmeel voor de lijn minder voordelen dan je waarschijnlijk denkt, behalve dat je bloedsuikerspiegel minder snel piekt waardoor je wat langer verzadigd blijft. Het klopt dat amandel- en kokosmeel veel gezonde voedingsstoffen, zoals vetten en vezels, bevatten. Maar deze meelsoorten bevatten, net als hele amandelen en kokosnoten, ook ontzettend veel calorieën. Noten zijn natuurlijk hartstikke gezond, maar alleen in kleine hoeveelheden. Een handvol amandelen bevat al gauw 200 kcal, laat staan een hele cake die met amandelmeel is bereid! Een plakje van je gezonde amandel- of kokoscake is dus hartstikke lekker, maar geniet met mate en eet bewust. Beschouw het nog steeds als traktatie. Dan is het niet alleen beter voor de lijn, maar geniet je er ook nóg meer van! Je kunt natuurlijk ook een tussendoortje van PowerSlim nemen, die bevatten veel eiwitten en weinig calorieën, waardoor je lekker lang vol zit!

5. Honing en andere natuurlijke suikers zijn gezonder dan gewone suiker

Suiker wordt vaak vervangen door honing, agave siroop en andere natuurlijke suikers, om baksels “gezonder” te maken. In waarheid bevatten deze suiker alternatieven echter nog steeds heel veel calorieën. Suiker blijft suiker. Je lichaam weet namelijk niet waar de suiker vandaan komt, dus wordt suiker altijd op dezelfde manier verwerkt in je lichaam. Want alle suikers zijn koolhydraten. Bovendien heeft honing minder zoetkracht dan gewone suiker, waardoor het risico bestaat dat je hierdoor ook meer hiervan neemt en dus nog meer calorieën binnenkrijgt. Wil je toch graag natuurlijke suikers eten? Natuurlijk kan het geen kwaad om gewone suiker voor honing of siroop te vervangen, bijvoorbeeld omdat je het lekkerder vindt, maar het heeft geen nut om hiermee calorieën te besparen. Of denk eens aan stevia. Stevia bevat nauwelijks calorieën, heeft geen effect op je bloedsuikerspiegel en is tandvriendelijker dan andere suikers.

Ga terug

Contact

Van Heemstraweg 65
6641 AB Beuningen

06 38 51 07 38

web: onyxvoedingscoach.nl
mail: info@onyxvoedingscoach.nl