Sporten en afvallen: Hoeveel calorieën verbrand je nou echt?

Voldoende lichaamsbeweging is ontzettend belangrijk bij het realiseren van een gezonde leefstijl. Bewegen helpt bij het afvallen, op gewicht blijven en je gewoon goed en fit voelen. Met iedere vorm van sport of beweging verbrand je calorieën, maar hoeveel je er verbrand is erg afhankelijk van wat je doet. Weet jij hoeveel calorieën jij verbrand met jouw favoriete activiteit?

Regelmatig kom ik lijstjes tegen waarin staat hoeveel calorieën je met welke sport verbrand. Met 30 minuten wandelen zou je 150 calorieën verbranden, met fietsen 260 en met zwemmen zo’n 220. En sommige cardio apparaten en fitness-apps laten vaak mega scores zien. Maar wist je dat deze getallen eigenlijk niet zoveel zeggen? Er wordt namelijk geen rekening gehouden met jouw lichaamsgewicht en de intensiteit waarmee je de oefening uitvoert.

Lichaamsgewicht en calorieën

Wist je dat iemand van 100 kg meer verbrand dan iemand van 70 kg? Het lichaam moet dan namelijk harder werken en dus meer energie verbruiken voor het uitvoeren van bewegingen. Hoe zwaarder je bent, des te meer calorieën je dus ook verbrand tijdens het sporten en bewegen.

Intensiteit en calorieën

Hoeveel calorieën je verbrand is ook afhankelijk van de intensiteit waarmee je beweegt. Met een halfuur hardlopen (6 km/h) verbrand je meer calorieën dan een halfuur joggen (11 km/h). Daar staat wel tegenover dat je joggen waarschijnlijk een stuk langer volhoudt dan hardlopen, waardoor het aantal verbrandde calorieën uiteindelijk misschien helemaal niet zoveel scheelt. Daarnaast wil harder lopen ook niet per se zeggen dat het beter voor je is. Dat is namelijk erg persoonlijk! Je doel, je conditie en je belastbaarheid spelen hierbij een rol. Zo heb je bijvoorbeeld allerlei trainingszones, zoals de interval- en vetverbrandingszone. Binnen welke zone jij traint hangt af van je doel, maar ook van jouw lichaam. Luister naar jouw lichaam en doe geen dingen die het (nog) niet aankan. Is je doel het behalen van 10.000 stappen? Dan maakt het helemaal niet uit hoe je dit behaalt; wandelend, rennend of huppelend! Verwacht ook niet van jezelf dat je direct van 1500 naar 10.000 stappen gaat. Bouw dit op om het leuk te houden en blessures te voorkomen. Niet alles hoeft in 1 keer. Die intensiteit neemt vanzelf wel toe als je jezelf blijft uitdagen!

Wat verbrand je nou echt?

Gelukkig kun je het aantal calorieën dat je verbrand ook berekenen op basis van lijstjes die wél rekening houden met jouw lichaamsgewicht en intensiteit. Hieronder zie je zo een lijstje. Kijk snel wat jij verbrand tijdens het hardlopen, fietsen, tennissen en meer!

Zo bereken je het: In de onderstaande tabel vind je hoeveel calorieën je gemiddeld per kilo lichaamsgewicht per uur verbruikt bij een bepaalde activiteit. Vermenigvuldig het getal met je eigen gewicht en je ziet hoeveel calorieën je per uur verbruikt. Reken dit om naar minuten door het getal te delen door zestig en te vermenigvuldigen met het aantal minuten dat je beweegt.

Bijvoorbeeld: Je weegt 70 kg. Om te berekenen hoeveel calorieën je per uur verbrand met 5 km/u wandelen bereken je 3,5×70 = 245 kcal. Stel je hebt geen uur, maar 45 minuten gewandeld. Dan bereken je (245/60)x45 = 184 kcal.

Activiteit Kcal per kg per uur
Wandelen (5 km/u) 3,5
Joggen (6 km/u) 7
Hardlopen (11 km/u) 11,5
Zwemmen 6
Fietsen (16 km/u) 4
Racefietsen (25 – 30 km/u) 12
Spinning 9
Wandelen (6,4 km/u) 5,5
Tennis 7
Squash 12
Volleybal 3
Batminton 4,5
Aerobics 6

Vaak wordt het aantal verbrandde calorieën ook overschat. Er wordt namelijk vergeten dat je lichaam ook al calorieën verbrand als je niets doet. In plaats van dat je dus 400 kcal extra hebt verbrand met sporten, heb je misschien maar 300 calorieën extra verbrand in vergelijking met de 100 calorieën die je anders ook al had verbrand.

Wil je binnenkort starten met sporten en weet je nog niet waarmee? Kijk niet zozeer naar het aantal calorieën dat je hiermee verbrand, maar doe wat bij jou past! Want de beste trainingsmethode om jezelf in shape te brengen is wat jij leuk vindt, anders houd je het niet vol. Voeding is altijd de allerbelangrijkste schakel in het nastreven van een slank en fit lijf. Over het algemeen geldt een verdeling van 70% voeding, 15% beweging en 15% herstel. Sporten en PowerSlim kunnen gelukkig heel goed samen, daarin kan ik je coachen.

Ga terug

Contact

Van Heemstraweg 65
6641 AB Beuningen

06 38 51 07 38

web: onyxvoedingscoach.nl
mail: info@onyxvoedingscoach.nl