In beweging komen - Onyx Voedingscoach

Hoe kom je in beweging?

Voldoende beweging is ontzettend belangrijk voor een gezond lichaam! Voldoende beweging heeft namelijk heel veel voordelen. Niet alleen val je er sneller door af, het vermindert bovendien stress en het risico op verschillende ziektes en verhoogt je creativiteit en productiviteit. Genoeg redenen dus om meer in beweging te komen! De Fitnorm is 30 minuten beweging per dag en om af te vallen 60 minuten. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Als je nooit of nauwelijks sport kan het (vooral aan het begin) best lastig zijn om voldoende te bewegen. Daarom deel ik graag enkele tips met je om meer in beweging te komen!

Doe wat je leuk vindt
Meer bewegen houd je alleen vol als je iets doet wat je ook echt leuk vindt. Is hardlopen bijvoorbeeld helemaal niets voor jou? Dwing jezelf dan niet om dit te doen, maar ga op zoek naar iets wat je wél plezier in hebt. Er bestaan talloze sportvormen, dus er zit gegarandeerd ook iets voor jou bij. Wat dacht je bijvoorbeeld van wandelen, zwemmen, bodypump, yoga, aquafitness, volleybal of tennis? Doe bijvoorbeeld eens mee aan meerdere proeflesjes. Zo kom je erachter wat jij leuk vindt en zul je het uiteindelijk ook het langste volhouden. Is sporten in een sportschool écht niets voor jou? Geen paniek, ook terwijl je wandelt met de hond, traploopt, je huis schoonmaakt of naar de supermarkt fiets draag je bij aan jouw dagelijkse dosis beweging.

Start met home workouts
Is sporten in de sportschool echt niets voor jou? Je kunt ook hele leuke workouts bij jou thuis doen! Daarvoor hoef je niet eens per se fitness apparatuur aan te schaffen. Op het internet zijn ontzettend veel filmpjes van oefeningen met eigen lichaamsgewicht te vinden. Of probeer eens yoga! Dat is niet alleen goed voor je lichaam, maar geeft ook rust.

Begin klein
Als je tot nu toe niet of nauwelijks hebt gesport zul je je lichaam de tijd moeten geven om te wennen aan je nieuwe lifestyle. Begin daarom klein en stel jezelf geen te grote doelen. Je hoeft dus niet meteen een marathon te lopen, mee te doen aan een triathlon of 5 keer in de week naar de sportschool te gaan. Begin eens met een langere wandeling, fietsen naar je werk of een lesje in de sportschool per week. Zo kun je langzaamaan opbouwen en zul je ook merken dat je steeds beter wordt. Dat is enorm motiverend!

Kies altijd de sportieve weg
Meer bewegen zit ‘m vaak in de kleine dingen. Heb je de keuze tussen een lift en een trap? Neem dan altijd te trap! Of zet je auto wat verder weg van huis en neem de fiets naar de stad of naar je werk in plaats van je auto. Al deze kleine beetjes dragen bij aan jouw dagelijkse hoeveelheid beweging. Zo heb je toch al gauw weer wat extra calorieën verbrand!

Plan je sportafspraken in
Beweging is een afspraak met jezelf en die is net zo belangrijk als je andere afspraken. Merk je dat je je eigen afspraken niet nakomt? Dan neem je jezelf dus eigenlijk niet serieus. Zet daarom in je agenda wanneer je gaat sporten. Dit geeft structuur. Nog beter is het om je sportafspraken op vaste dagen en tijden in de week te plannen. Hierdoor wordt het een gewoonte, en gewoontes leer je niet zo gauw meer af. Ben je van plan morgen te gaan sporten? Leg je sportkleding dan alvast klaar. Zo word je er de volgende dag weer aan herinnerd en zul je minder snel je sportafspraak afzeggen. Een planning geeft je houvast en zorgt er bovendien voor dat sporten steeds meer onderdeel van je lifestyle wordt.
Benut de tijd voor, tijdens en na het werk
Uit onderzoek is gebleken dat 3×10 minuten wandelen op een tempo waarmee je wel kunt praten, maar niet kunt zingen al een enorm positieve invloed op je gezondheid heeft. En zeg nou eerlijk, 30 minuten over de dag verdeeld heb je vast wel vrij. Loop bijvoorbeeld 10 minuten voor, tijdens en na je werk een blokje om zodat je in beweging komt. Dat is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook fijn voor je concentratie en productiviteit op het werk!

Sport samen met iemand
Samen sporten is niet alleen leuker, het is ook makkelijker! Als je afspreekt om samen te gaan sporten zul je je afspraak niet zo snel verzetten. Daar komt ook nog eens bij dat je altijd iemand bij je hebt die jou kan motiveren om door te zetten wanneer je het even zwaar hebt. Dat geldt andersom natuurlijk ook. Dus neem iemand mee op pad en ga er samen voor!

Sporten hoeft niet veel tijd te kosten
Tijd is een van de meest voorkomende problemen als het gaat om actiever worden. Maar wist je dat je in 5 minuten al een hele intensieve workout kunt doen? HIIT en Tabata zijn twee trainingsmethoden, die perioden van intensieve beweging combineren met perioden van rust. Je verbrand hier in hele korte tijd veel calorieën en vet mee, en je hebt er niet eens sportapparatuur voor nodig! Benieuwd hoe zo een training eruit ziet? Bekijk dit voorbeeld eens:
1 minuut squats, 1 minuut jumping jacks en 1 minuut hardlopen op de plek, 1 minuut squats en 1 minuut jumping jacks. Houdt maximaal 10 seconden rust tussen de oefeningen. Deze workout zit er dus in 5 minuten op, maar is hartstikke intensief!

Doe leuke, actieve dingen
Speel met je (klein)kinderen. Jij blij, zij blij. Ga voetballen op het veldje of die lekker oudewets mee met tikkertje. Met al die blije gezichtjes vergeet je gewoon dat je ondertussen een hoop calorieën aan het verbranden bent. Of plan actieve uitjes. Ga met je vriendin, partner of het gezin op de fiets naar het bos, het zwembad, of naar de speeltuin. Of ga gezellig bowlen, midgetgolfen, wandklimmen of een dagje indoor skiën. Het is hartstikke leuk en je bent (ongemerkt) lekker actief bezig!

Ga terug

Contact

Van Heemstraweg 65
6641 AB Beuningen

06 38 51 07 38

web: onyxvoedingscoach.nl
mail: info@onyxvoedingscoach.nl