Afvallen en lijnen tijdens kerst - Onyx Voedingscoach

Ho Ho Hoe kom je de kerstdagen slank door?

Met Sinterklaas nog maar net achter de rug, maken we ons klaar voor de Kerstdagen. Als het op het bewaken van je lijn aankomt, misschien wel de lastigste periode van het jaar. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Met deze tips wil ik je laten zien dat je heel eenvoudig kunt afvallen én genieten tijdens Kerst.

  • Voordat jij jezelf van alles ontzegd met Kerst is het handig om eerst te bepalen wat voor jou werkt: Alle Kerstdagen smullen en daarna extra hard werken om eventuele extra feestkilo’s kwijt te raken. Of houd jij je tijdens Kerst liever een beetje in, zodat je na de Feestdagen gewoon door kunt gaan waar je bent gebleven? Door dit duidelijk voor ogen te hebben kun je veel gemakkelijker inschatten wat je beter wel of niet kunt eten. Bovendien kom je na de Kerst niet voor onverwachte verrassingen te staan als jij je aan jouw plan houdt. Kom je eigen afspraken dan ook echt na, zoals je bij andere afspraken ook zou doen. Alleen dan geeft dit je rust, en hoe meer rust des te meer je kunt genieten van deze leuke dagen!
  • Wees je ervan bewust dat Kerstmis slechts uit 3 dagen bestaat. De grootste valkuil is dat we de hele maand december beschouwen als een grote feestmaand en dus de hele maand door extra calorieën binnenkrijgen. Dit is zonde, want als je al dat lekkere eten en snoepen zou beperken tot de 3 daadwerkelijke feestdagen zou je dit nauwelijks terugzien op de weegschaal! Probeer je dan ook te beperken tot de 3 échte Kerstdagen en geniet hier extra van.
  • Tijdens Kerst gaat het vaak niet alleen om lekker eten, maar ook om véél eten. Hapjes tussendoor, meerdere keren opscheppen, kerstkransjes en ga zo maar door. Hierdoor eet je vaak veel meer dan je lichaam eigenlijk nodig heeft en krijg je dus ook onnodig veel calorieën binnen. Probeer daarom controle over je porties te houden. Neem bijvoorbeeld niet 3 maar 1 hapje en schep maar 1 keer op. Stop met eten als je 80% vol zit. Na een halfuur komt namelijk pas het hersensignaal door dat je écht vol zit. Als je eet totdat je gevoelsmatig 100% vol zit, zul je na een halfuur dus té vol zitten. Zonde! Probeer je ook bewust te zijn van wat je eet door om de paar happen even rust te nemen, goed te proeven en je volgende hap een cijfer tussen 1 en 10 te geven. Je zult zien dat als de eerste hap een 10 is, dit een paar happen later misschien nog maar een 7 waard is. Stop dan met eten!
  • Vind jij het Kerstontbijt eigenlijk het leukste aan Kerst? Of houd je juist van de gezelligheid tijdens het Kerstdiner? Laat die favoriete maaltijd je dan extra goed smaken zonder schuldgevoel en houd je een beetje in tijdens alle andere eetmomenten. Op die manier eet je over de dag verdeeld niet teveel maar kun je wel extra genieten van je favoriete gerecht!
  • Misschien ga je tijdens Kerst wel uiteten. Als je ook dan graag op je lijn wilt letten is het misschien een idée om slanke gerechten te kiezen. Kies bijvoorbeeld gerechten met mager vlees zoals biefstuk, kip of wild. Of ga voor een heerlijk mager visgerecht. Vervang de aardappeltjes voor een heerlijke salade als bijgerecht. Kijk uit voor dressings en gerechten met sauzen, deze bevatten vaak veel calorieën. Sluit je Kerstdiner af met een heerlijke kop thee of koffie in plaats van een ijscoupe. Heerlijk verwarmend én slank! Om er verzekerd van te zijn dat jij slanke keuzes kunt maken kun je eventueel het restaurant van tevoren bellen, om aan te geven wat je wel en niet kunt eten.
  • Sla geen maaltijden over om calorieën te besparen of omdat je ruimte over wilt houden voor het Kerstdiner. Het gevaar hiervan is namelijk dat je ‘s avonds helemaal los gaat van de honger en daardoor juist teveel calorieën binnenkrijgt. Om dit te voorkomen kun je vlak voor het diner nog een kleine gezonde snack of drankje nemen. De PowerSlim hapjes lenen zich hier uitstekend voor!
  • Kun je tijdens de feestdagen wel wat extra steun gebruiken? Licht je familie en vrienden in over je situatie. Zo kunnen zij rekening houden met jou en je motiveren als dat nodig is! Coach ik je al? Dan weet je dat ik altijd voor je klaar sta, ook tijdens de feestdagen!
  • Heb jij afgelopen Nieuwjaar het voornemen gemaakt om 2017 eindelijk die extra kilo’s kwijt te raken en is dit je aardig gelukt? Hoe zonde zou het zijn als dit harde werk als sneeuw voor de zon verdwijnt, omdat je tijdens de Feestdagen teveel (ongezond) eet. Het zou toch veel leuker zijn om 2017 net zo goed af te sluiten als dat je het bent begonnen! Houd je doel dus goed voor ogen, nog maar een paar dagen! En in 2018 ga je natuurlijk net zo goed door als in 2017.

Vergeet niet dat genieten van deze gezellige tijd met familie en vrienden het belangrijkste is tijdens Kerst (en dus niet het eten ☺). Maak je dus niet te druk en straf jezelf ook niet af als het lijnen een keertje iets minder gaat. De volgende dag herpak je jezelf gewoon weer!

In mijn laatste tip van het jaar vertel ik je welke verleidingen uit de Oliebollenkraam je tijdens Oud & Nieuw beter wel of niet kunt eten. Houd mijn website en Facebook pagina dus in de gaten!

Ga terug

Contact

Van Heemstraweg 65
6641 AB Beuningen

06 38 51 07 38

web: onyxvoedingscoach.nl
mail: info@onyxvoedingscoach.nl