afvallen tijdens de feestdagen

De feestdagen en afvallen: Gaat dat samen?

December staat bijna voor de deur. Een maand die in het teken staat van Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw en gezellig samen zijn met familie en vrienden. En die gezelligheid gaat meestal gepaard met veel en vaak feestelijk eten en drinken. Als je een dieet volgt of op je gewicht wilt blijven letten kan december dus een vrij uitdagende maand zijn. Want hoe kom je de feestdagen met veel plezier en gezelligheid door zonder aan te komen?

Ga eerst eens na hoeveel feestdagen er nou eigenlijk écht zijn. Hoewel we december vaak als feestmaand beschouwen betekent dat niet dat het elke dag feest is. Nu de pepernoten en de chocoladeletters al in de winkel liggen komen we al snel in de verleiding om de 6 feestDAGEN uit te rekken over 6 weken. En na 6 weken lang snoepen van al die lekkernijen is het ook niet zo gek dat de weegschaal in januari een stukje meer aangeeft. Om dit te voorkomen is het dus belangrijk om je ervan bewust te zijn dat er slechts 6 feestDAGEN zijn. Beperk het vele eten, snoepen en drinken dus ook tot die dagen en geniet hier extra van!
Ook voor de 6 échte feestdagen zijn er een aantal tips die kunnen voorkomen dat je aankomt:

  • Maak bewuste keuzes. Dat er zoveel keuze in de winkels ligt en zoveel lekkers op tafel staat betekent niet dat je dit ook allemaal moet eten. Neem bijvoorbeeld alleen wat je heel lekker vindt en laat de rest staan. Of vergelijk het aantal calorieën tussen twee producten en baseer daar je keuze op. Wist je bijvoorbeeld dat pepernoten die van taai taai zijn gemaakt minder calorierijk zijn dan kruidnoten?
  • Blijf in beweging. Na een heerlijk feestmaal is het erg verleidelijk om op de bank te ploffen en er niet meer vanaf te komen. Maar je kunt ook een wandeling maken! Tijdens zo een wandeling geef je het eten de kans om te zakken en verbrand je tegelijkertijd nog een aantal calorieën. Vraag een familielid mee om het extra gezellig te maken!
  • Kijk uit met alcohol. Bij de feestdagen hoort vaak ook het een of andere glaasje alcohol. Hartstikke lekker, maar besef je wel dat je hierdoor ontzettend veel calorieën binnenkrijgt zonder dat je het door hebt. Een glaasje minder nemen is dus een vrij eenvoudige manier om heel wat calorieën te besparen.
  • Durf nee te zeggen. Houd altijd jouw doel voor ogen en weet dat je niet verplicht bent om alles te eten, ook al dringen anderen er op aan. Leg rustig uit waarom je nee zegt en trek je verder niets aan van vervelende opmerkingen. Jij weet waar je het voor doet en dat telt
  • Kook zelf een kerstdiner. Het is heerlijk om bij anderen te eten of om uit eten te gaan tijdens de feestdagen. Maar hierdoor weet je vaak niet hoe en waarmee gerechten zijn bereid. Als je het leuk vindt om zelf te koken kun je beter zelf een verantwoord kerstdiner op tafel zetten. Nodig je familie en vrienden uit en maak er een gezellige avond van!

Natuurlijk gaat het tijdens de feestdagen om genieten en dat moet je ook zeker doen, maar wel met mate. En als je het dan toch nog even moeilijk hebt, denk dan hieraan: Alles wat je er niet bij eet hoeft er in januari ook niet vanaf!

Wil je meer tips over afvallen tijdens de feestdagen ontvangen? Vlak voor iedere feestdag deel ik een aantal tips hoe je die specifieke feestdag gemakkelijk door kunt komen! Houdt mijn website en Facebook pagina in de gaten!

Ga terug

Contact

Van Heemstraweg 65
6641 AB Beuningen

06 38 51 07 38

web: onyxvoedingscoach.nl
mail: info@onyxvoedingscoach.nl