tips sporten - Onyx voedingscoach

5 redenen om nu te beginnen met sporten

Sporten is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Daarom richt ik mij bij de begeleiding van mijn klanten niet alleen op gezonde voeding maar ook op voldoende beweging. Dat kan een halfuurtje hardlopen zijn, maar ook bijvoorbeeld het hele huis schoonmaken of een wandeling maken met de hond. Of probeer eens high intensity interval training (HIIT) of tabata om je vetverbranding een flinke boost te geven.
Voldoende lichaamsbeweging brengt enorm veel voordelen voor je lichaam en je geest met zich mee. Uiteindelijk gaat het er namelijk niet alleen om dat sporten je mooier maakt, maar vooral dat het jou een goed gevoel geeft! Daarom heb ik voor jou 5 redenen om nu te beginnen met sporten op een rijtje gezet:

1. Door lichaamsbeweging krijg je minder snel last van een opgeblazen gevoel

Een opgeblazen buik of een opgeblazen gevoel hebben is een signaal van je lichaam dat er iets uit balans is. Dit is een onprettig gevoel dat bijvoorbeeld veroorzaakt kan worden door verkeerde voeding of een verstoorde spijsvertering, maar ook door onvoldoende lichaamsbeweging. Door regelmatig in beweging te blijven bevorder je de darmwerking van je lichaam, waardoor je een minder opgeblazen gevoel hebt. Hierdoor zit je lekkerder in je vel en zit die ene favoriete spijkerbroek toch net iets beter!

2. Regelmatig sporten leidt tot een beter uithoudingsvermogen

Wanneer we starten met een sportschema of een hele nieuwe sport is de eerste training vaak even afzien. Je lichaam is niet gewend aan de oefeningen of de hoeveelheid beweging en je uithoudingsvermogen is helaas een stuk slechter dan verwacht. Maar daar komt al snel verandering in! Door regelmatig te sporten verbetert je uithoudingsvermogen namelijk aanzienlijk. Geef dus niet op na de eerste training, maar ga door en ervaar hoe je conditie met de week verbetert. Je zult hierdoor niet alleen beter worden in de sport, maar ook steeds gemotiveerder worden. Door regelmatig te sporten kun je jouw bloeddruk bovendien verlagen dan wel in balans houden. Hierdoor neemt de kans op hart- en vaatziekten af. Dat is nog eens een win-win situatie!

3. Shape je lichaam met krachttraining

Wanneer je van die vervelende kipfiletjes af wilt of droomt van een strakkere buik is krachttraining de way to go! Hiermee maak je je spieren sterker waardoor je naverbranding toeneemt en je dus ook een hogere vetverbranding in rust hebt. Spieren nemen minder ruimte in dan vet, verbruiken meer calorieën en geven daarmee een ontzettend mooie vorm aan je lichaam. Een klein nadeel aan spieren is dat ze meer wegen dan vet, waardoor je lichaam misschien niet het gewenste gewicht laat zien. Laat je hierdoor niet misleiden maar kijk naar je lichaam en hoe het is verandert in de spiegel. Je zult zien dat je lichaam veel meer in shape is! Je voelt je hierdoor strakker, sterker en daardoor ook een stuk zelfverzekerder. Dus kom maar op met die gewichten!

4. Sporten bestrijdt stress

Stress is slecht voor je lichaam en is vaak een van de oorzaken van overgewicht. Een hoge mate van stress zorgt er namelijk regelmatig voor dat we onze gezonde eetgewoontes over boord gooien en in plaats daarvan eten waar we zin in hebben, omdat we ons daar zogenaamd beter door zouden gaan voelen. Helaas werkt dit juist averechts en ben je aan het einde van de dag nóg meer gestresst, juist omdat je je niet aan je eetpatroon hebt gehouden. In plaats daarvan kun je beter gaan sporten. Na een halfuurtje intensief bewegen maakt je lichaam namelijk het gelukshormoon endorfine aan. Dit bestrijdt niet alleen je stresshormoon, maar geeft je ook een gelukzalig gevoel.

5. Anderhalf tot twee uur hardlopen per week kan je levensverwachting met wel zes jaar laten stijgen

Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar uit Deens onderzoek is naar voren gekomen dat anderhalf tot twee uur hardlopen per week je levensverwachting met wel zes jaar laat stijgen. Maar dat is niet alles! Volgens onderzoek worden vrouwen die regelmatig sporten tot wel 5 jaar jonger geschat door anderen. Genoeg redenen dus om vandaag een rondje te wandelen, het huis schoon te maken of een bezoekje aan de sportschool te brengen.

Ga terug

Contact

Van Heemstraweg 65
6641 AB Beuningen

06 38 51 07 38

web: onyxvoedingscoach.nl
mail: info@onyxvoedingscoach.nl